Akustiskt i Tobo – festival 12:e augusti 2023

12 Augusti 2023 - Eric Sahlström Institutet, Tobo

Akustiskt i Tobo – festival 12:e augusti 2023

Datum

12 Augusti 2023

Plats

Eric Sahlström Institutet, Tobo

Akustiskt i Tobo 12/8- 2023

Akustiskt i Tobo, den lilla festivalen med de stora musikaliska upplevelserna! Efter succén förra året,  återkommer den igen i augusti. Helt akustiskt utan någon som helst förstärkning annat än den fantastiska akustiken i det gamla jaktslottet i Tobo.

Eric Sahlström Institutet och Olov Johansson bjuder in till årets version av denna de intima musikupplevelsernas festival.

En av de bärande idéerna för mig när det gäller den här festivalen är de stora musikupplevelser jag själv har haft när jag har suttit nära och lyssnat på, och ibland även spelat ihop med fantastiska musiker som i interaktion med medmusikanter, publik och stundens ingivelse har skapat stor musik. Det är det jag vill att alla festivalbesökare ska få uppleva.

Olov Johansson

Liksom förra året kommer vi att släppa lyxiga ”all inclusive” biljetter. En biljett för allt. Mat, musik, dans och en fantastisk kväll i yppersta toppklass.

Kvällens artister är…

( Kl. 16.00) NYCKELHARPSMÄSTARE 
Ditte Andersson, Cajsa Ekstav, David Eriksson och Johan lång

Ditte är musiker med nyckelharpa, fiol och sång som sina huvudinstrument, och med Uppland som musikalisk och geografisk hemvist. Hon har både folkmusik och populärmusik på sin repertoar, och rör sig gärna i gränslandet dem emellan. Hennes sångrepertoar innehåller folkligt, rockballader, jazz och visor och hon skriver också musik och texter. En vital del av Dittes musikprogram är de kåseriartade presentationerna. Dittes egen musik kan höras på CD’n Återvunnet.”

Cajsa är vissångerska och riksspelman på nyckelharpa. Hon framträder i flera olika grupper, b la i Systerpolskan och Trollrike Spelmän. Scenerna har under årens lopp varierat från uppländska bygdegårdar och japanska skolor till lyxhotell i Egypten och dansgolv i USA. Cajsa är född och uppvuxen i Vendel i Uppland och kom tidigt i kontakt med traktens storspelmän. Under 80- och 90-talet framträdde hon flitigt med tjejkvartetten Vendelkråkorna och alltsedan dess har hon förutom låtspel på nyckelharpa och fiol ägnat sig mycket åt folklig sång. Hon är ofta anlitad att ge konserter och kurser i Sverige och utomlands, och hon har erhållit utmärkelser som Viksta- Lasse-stipendiet, Uppsala läns landstings hedersstipendium och Uppsala kommuns kulturstipendium. Cajsa blev riksspelman 1990 och tilldelades Uplands spelmansförbunds guldmärke 2008.

David fick följa med på föräldrarnas dansbandsgig så tidigt som det var möjligt. Han började sjunga och spela piano i unga år och upptäckte nyckelharpan via Nordman och andra folkrockband. Från den stunden var han fast. Han har studerat på Eric Sahlström-Institutet i Tobo och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han tagit både kandidatexamen och pedagogexamen. David är riksspelman och har tagit emot ett flertal priser och stipendier och är en av Sveriges främsta nyckelharpister. Han arbetar med undervisning samt frilansar som musiker, arrangör, textförfattare och kompositör. David bygger också mycket uppskattade nyckelharpor.

Johan är född och uppvuxen i Uppsala. I tonåren upptäckte han nyckelharpan, frälstes på studs, och blev riksspelman på Upplandslåtar 2018. Sedan högskolestudierna leder Johan studiecirklar i nyckelharpa i Stockholm och är en uppskattad lärare på kurser både i Sverige och internationellt med ett särskilt intresse för spelteknik och pedagogik.”

(Kl. 19.30) GUDRUN WALTHER och JÜRGEN TREYZ, grundarna av det världsturnerande keltiska bandet ”Cara” bjuder på duokonsert. De bygger en musikalisk brygga mellan de keltiska och tyska musiktraditionerna i ett program influerat av sina resor och turnéer. Allt framfört och presenterat av två fullblodsmusiker som förstår varandra intuitivt och använder denna frihet till att göra varje konsert speciell. Vinnare av två Irish Music Awards, flera tyska skivkritikerpriser för olika produktioner, internationellt eftertraktade studio- och livemusiker och till och med en platinaskiva för musiken till ljudboken ”The Little Prince”.
”(…) en mogen produktion av två personer som vet exakt vad de gör utan att ha tappat upptäckarglädjen. (…) de imponerar med sin tekniska skicklighet såväl som med sin själfulla musikalitet.” – Celtic Rock, 2017-11-25

(Kl. 21.00) Emma Reid och Erik Ronström

I ett sprakande, nyfiket samspel möts de mästerliga folkmusikerna Erik Ronström och Emma Reid. På gitarrer och fioler leker de fram en glädjefylld musikoas med avstamp i Ronströms gotländska låtskatt samt Reids kärlek till Bingsjö- och Orsalåtar. Svänget och närvaron smittar och berör, och gör så att musiken dansar sin egen dans bortom tankeverksamhet och fingerarbete. 2022 var Ronström Reid skivaktuella med den rosade debuten Idel öra.
Erik Ronström hörs annars i Grammisvinnande Lena Jonsson Trio.
Emma Reid hörs bland annat tillsammans med Ellika Frisell, Daniel Reid, och engelska stråkkvartetten Methera.
”Finurligt leende musik från finurligt leende musiker.” – Lira

 

Schema i korthet:
16.00 Nyckelharpsmästarna – Konsert

17.30-19.00 Middag för alla.

19.30 GUDRUN WALTHER och JÜRGEN TREYZ – Konsert 

21.00 Emma Reid och Erik Ronström – Dansspelning 

ca 22.00 – sent.  Danskväll. Spelmännen skriver upp sig på spellista och sen dansas det natten lång.
ca 23.00-23.30 Nattkorv.
Dansen fortsätter tills siste spelmannen/dansaren kliver av golvet.