Inställt – Folkmusikkommissionen 2.0

Inställt – Folkmusikkommissionen 2.0

Nu påbörjar vi digitalisering av folkmusikkommissionens samlingar med en kombinerad workshop och kurs på Eric Sahlström Institutet 20-22 mars där vi överför låtar till digitala noter genom att spela, med hjälp av programmet ScoreCloud.

– Har du varit nyfiken på att dyka ner i folkmusikkommissionens samlingar men inte hittat de där lediga semesterveckorna?
– Har du funderat på om det finns någon variant på en låt som du lärt dig?
– Har du tänkt att kolla in notationssprogrammet ScoreCloud men inte kommit till skott eller inte fattat hur det funkar?
– Älskar du att upptäcka gamla och nya låtar?
Då är detta en workshop och kurs för dig!

Svenskt Visarkiv har gjort folkmusikkommissionens samlingar med över 100 000 låtar tillgängliga i digitala faksimil på nätet. Fantastiskt! Vi har satt upp den ambitiösa målsättningen att med gemensamma krafter digitalisera – på riktigt – minst 200 låtar i folkmusikkommissionens samlingar under en helg genom att notera dem genom att spela i notationsprogrammet ScoreCloud. På köpet får deltagarna både en snabbkurs i notation med hjälp av spel i ScoreCloud, delta i seminarium om tolkning och editionsprinciper vid digitalisering av gamla notsamlingar, träna på a vista spel och diskutera tolkningsfrågor som det finns gott om i dessa samlingar.

Vi bidrar gemensamt till att påbörja en riktig digitalisering av materialet som kommer att bli fritt tillgänglig och offentligt.  Folkmusikinsamlaren Olof Andersson ägnade decennier åt att försöka sammanställa melodivarianter  i folkmusikkommissionens samlingar – han måste haft ett hästminne för melodier men det är omöjligt att överblicka 100 000 låtar och det finns mycket att lära sig, upptäcka och faktiskt också skapa nytt om man kan överblicka, söka i och undersöka det här jättematerialet. Man kanske bara är intresserad av en viss del av materialet och att hålla reda på data är något som datorer är bra på och här kan vi ta hjälp av dem. Vi tycker att det här är ett bra sätt att förena nytta med nöje, spela en helg och samtidigt  bidra till framtida folkmusikforskning.

Vad ingår?

– Seminarium om tolkning av äldre notsamlingar av folkmusik och introduktion till editionsprinciper
– Introduktionskurs/seminarium hur man snabbast och bäst noterar spelmansmusik genom att spela i ScoreCloud, iniklusive de redigeringstips man behöver
– Diskussionsseminarium om tolkningsproblem
– Notation i grupp och enskilt genom prima vista-spel
– Det ingår också en årsprenumeration av programmet ScoreCloud värt ca 1300 kr.

Vad krävs av dig?

– Du spelar fiol eller något annat instrument som det går att spela enstämmiga melodier på och tar med dig ditt instrument
– Du kan spela efter noter något så när ”flytande”, så att du kan i lugnt tempo spela igenom en enkel låt efter noter
– Du har en bärbar dator (Mac eller PC) med inbyggd mikrofon eller motsvarande som du tar med dig

Logi och mat ingår till självkostnadspris i kursavgiften. Själva kursen och seminarierna bjuder vi på eftersom vi tycker det här är så spännande!


Kursen leds av spelmannen tillika professor i folkmusik vid Kungl Musikhögskolan Sven Ahlbäck, som själv har letat igenom en rejäl del av folkmusikkommissionens samlingar en gång i tiden på jakt efter melodivarianter till låtar efter Gustaf Jernberg. Sven är också idégivare till och en av utvecklarna av programmet ScoreCloud, där flera folkmusiker medverkar i utvecklingen.

Ta chansen att vara med! Det finns bara plats för åtta deltagare.

Hälsningar Sven Ahlbäck och Hadrian Prett

Kursen startar fredagen den 20 mars kl 18.00 med middag och därefter seminarium.
Lördag 21 mars: dagen startar med frukost kl 8.15 och slutar med kvällsfika kl 20.30
Söndag 22 mars: dagen startar med frukost kl 8.15 och slutar med fika kl 15.00

Avgift: 1700 kr (reservation för ändringar)

Vid frågor, hör av dig till info@esitobo.org

Sista anmälningsdag: 9 mars

Ansök via webbformulär.

 

Ansök nu till Folkmusikkommissionen 2.0

Ansök senast den 9 mars