Dans i Tobo- Festival 12 april 2025

12 April 2025 - Eric Sahlström institutet, Bruksgatan 3, 748 50 Tobo.

Dans i Tobo- Festival 12 april 2025

Datum

12 April 2025

Plats

Eric Sahlström institutet, Bruksgatan 3, 748 50 Tobo.

Välkommen till årets dansfestival på Eric Sahlström Institutet.

 Det är roligt med alla musiker och dansare som under åren varit med och gjort festivalen till vad den är idag. Med festivalen vill vi i år igen skapa ett tillfälle att spela och dansa tillsammans – vi har ett rum med fin akustik, bra dansgolv och möjlighet att få mat, fika och vickning tillsammans. Vi har bjudit in musiker som tycker om att spela till dans och inte minst alla festivalbesökare, som ju är hela poängen. Det blir dans och musik i ett trivsamt format!

Dörrarna öppnas klockan fyra på eftermiddagen och festivalmusikerna spelar till tvåtiden på natten, därefter är det spellista fram till morgonen därpå.

Nu gör vi det här igen!

Årets festivalmusiker är

Jenny Bergman Högberg, Täpp Jenny Nylander och Täpp Ida Almlöf,

Erlend Viken

Ellika Frisell

Kjell Erik Eriksson

 Du kan vara en av festivaldansarna!

Vi ses / Andreas och Ami

Gässbikôllor

Gässbikôllor är en trio som består av Jenny Bergman Högberg samt systrarna Täpp Jenny Nylander och Täpp Ida Almlöf från byarna Övre respektive Nedre Gärdsjö utanför Rättvik. De drivna musikanterna har spelat ihop sen mitten av 80-talet och tillbringade många av tonårens helger spelandes hemma hos Päckos Gustaf i Bingsjö vilket har bidragit till att forma det spel som gruppen har idag.

 ”Vi tycker det är härligt och inspirerande att spela till dans! När dansarna susar förbi i takt med musiken infinner sig en skön känsla som gör det extra roligt att spela. Energin från vårt spel kommer tillbaka från dansen vilket gör att det känns som vi kan spela hur länge som helst.”

Erlend Viken


Erlend är från Oppdal i Sør-Trøndelag. Han började att spela som 6-åring och det var hans far, Erik Sverre, som var den första läromästaren. Det är traditionsmusik från Oppdal som är Erlends huvudsakliga repertoar, men han har också jobbat mycket med andra ”fele – og hardingfeletradisjoner”. På fiol spelar Erlend låtar från Røros och Gudbrandsdalen, på hardingfela låtar från Valdres och Vestlandet. Erlend är fulltidsmusiker och spelar/har spelat med flera av Norges största artister inom rock, hiphop, jazz och folkmusik. Hans huvudprojekt är Erlend Viken Trio.

”Eg har spilt mye til dans, og er spesielt interessert den kollektive prosessen i samspillet mellom musikere og dansere; hvordan en gir og tar imot impulser, og rytmisk lek.”

 

Ellika Frisell


Ellika är spelman på fiol och altfiol. Som veteran på den svenska folk och världsmusik scenen har hon vidareutvecklat arvet efter sina läromästare Thore Härdelin, Gustav Päkkos och Nils Agenmark och den indiska violinisten K.Shivakumar.
Ellika har spelat i grupper som Filarfolket, Den Fule och Rosenbergs sjua och i mångårigt samarbete med kora-spelmannen Solo Cissokho. Numera hörs Ellika mest i duo med Emma Reid eller med slagverkaren Rafael Sida.

”Jag har alltid njutit av att se rörelse tillsammans med musik. Jag lärde mig spela fiol i ett folkdanslag på 70-talet och turnerade en tid som gammeldans-musiker. Sedan dess älskar jag att spela till dans. Jag uppfattar dansarna som medmusikanter och en danskväll som en magisk stund av sväng och samspel.

Under mitt liv som folkmusiker har jag prövat många sätt att använda min musik, som solospelman, i grupper, och med teater, men dansen har alltid följt med.

Jag spelar gärna i Orsa och Bingsjö- stil, men också en hel del annat och egna låtar.

Jag ser fram emot att möta dansare och musikerkollegor på dansfestivalen i TOBO!”

Kjell-Erik Eriksson


Kjell-Erik har försörjt sig som spelman i över 30 år. Han fick sitt intresse för folkmusiken och fiolmusiken i tidig tonår hemma i Offerdal.
Var med och startade folkrockgruppen Hoven Droven och vistrion Triakel i början av 1990 talet. Spelar numera även med i grupperna Bo Lyckligs gammeldansorkester och Breda gatan. Kjell Erik undervisar som lärare på Birka folkhögskolas folkmusikutbildning och hoppar ofta och gärna in som gästlärare på andra skolor och kurser.

”Timingen och lyhördheten, när ett bra sväng uppstår, om det så är mellan en medmusikant eller ett dansgolv är en stor anledning till att jag älskar mitt liv som spelman.”

Biljetten som är en ”all inclusive”-biljett bjuder på mat, musik och dans hela natten. Förköp kan göras fram till 16.00 den 12:e april. Därefter köps biljetter på plats (Det är ej fullbokat).