Dans i Tobo – Festival.

20 April 2024 - Eric Sahlström Institutet, Tobo

Dans i Tobo – Festival.

Datum

20 April 2024

Plats

Eric Sahlström Institutet, Tobo

Dans i Tobo – festival 20 april 2024

Välkommen till årets dansfestival på Eric Sahlström Institutet.


 Det är så kul med alla musiker och dansare som under åren varit med och gjort festivalen till det den är idag – dans och musik i ett trivsamt format. Festivalen skapar förutsättningar för tillfällen att spela och dansa tillsammans. Ett rum med fin akustik, bra dansgolv, gemensamma pauser med mat, fika och vickning på natten, inbjudna musiker som tycker om att spela till dans och sist men inte minst – alla festivalbesökare som ju är hela poängen.  Nu gör vi det här igen!

Dörrarna öppnas klockan fyra på eftermiddagen och festivalmusikerna spelar fram till tvåtiden, därefter är det spellista fram till morgonen därpå.

Vi presenterar:

Fredrik Lundberg
Jenny Bergman Högberg, Täpp Jenny Nylander och Täpp Ida Almlöf,
Jonas Simonson
Knapp Britta Pettersson och Knapp Karin Norrfors

De är årets festivalmusiker – Du kan vara en av festivaldansarna!

Vi ses / Andreas och Ami

 

Fredrik Lundberg


Fredrik Lundberg är spelman och pedagog från Arvika med många års erfarenhet och ett genuint intresse av att spela till dans.

”Att spela till dans är det bästa jag vet. Att få ägna mig åt samspelet med dansarna är fantastiskt. Jag når då ett spel, en musik, som jag aldrig når när jag bara spelar för mig själv. Det är ett privilegium.”

Det blir polskor från Värmland, favoriterna från Klarälvdalen och Arvikatrakten, valser och schottisar.

Gässbikôllor

 Gässbikôllor är tre spelmän från Gärdsjö utanför Rättvik som har spelat tillsammans sedan 80-talet. Trion består av Jenny Bergman Högberg och systrarna Täpp Jenny Nylander och Täpp Ida Almlöf. De förmedlar traditionell, samspelt, dansant och kraftfull fiolmusik från Bingsjö och Rättvik.

”Att spela till dans är särskilt inspirerande då det ger en extra dimension till musiken genom den energi som uppkommer tillsammans med dansarna.”

Jonas Simonson

Jonas Simonson är en väl etablerad flöjtist inom folkmusikscenen och har sedan mitten av 1980-talet rest runt om i världen med sin musik. Jonas har haft stor inverkan på den nyskapande svenska folkmusiken och är kanske mest känd som en av musikerna i Groupa. Med sin dansrepertoar är han en uppskattad danspelman på både danskvällar och kurser.

På festivalen spelar han solo – här får du dansa till hans mångsidiga, rytmiska och personliga spelstil.

Knapp Britta Pettersson och Knapp Karin Norrfors

Knapp Britta och Knapp Karin och har levt med Bodapolskan i hela sina liv. ”Att spela polskor till dans är alltid så givande och roligt. Att virvla iväg i en Bodapolska, se glada dansare ger oss en energi som inte går att beskriva i ord utan måste upplevas. Vi ser fram emot att spela på dansfestivalen i Tobo!”