Mästarbygg 2015

11 och 12 oktober 2015 - Eric Sahlström Institutet i Tobo

Mästarbygg 2015

Huvudtema: slutlig justering före leverans till kund.
Praktiskt tema: bl.a. tillverkning av lock till gammelharpa.

Om vi ska höja kvaliteten i vårt byggande är det av största vikt att vi är noggranna med den slutliga intoneringen, avstånd löv sträng, stallets, rundning mm. Speciellt är detta viktigt om vi ska leverera våra instrument till kunder utomlands. USA t.ex.

Medverkande personer:

  • Bart Brashers Seatle USA
  • Sigurd Sahlström
  • Per-Ulf Allmo
  • David Eriksson
  • Esbjörn Hogmark (Kursansvarig)

Datum

11 och 12 oktober 2015

Plats

Eric Sahlström Institutet i Tobo

Information

Esbjörn Hogmark 0295-107 06, 070-211 04 30
esbjorn@hogmark.com

Kursavgift

1650 kr (1000 kr för stud. ungd.), Husrum, mat & kaffe är inkluderat i priset. Enbart en övernattning på ESI kostar 300 kr/natt i dubbelrum och 430 kr/natt i enkelrum i mån av plats.

Anmälan

Anmälan sker via bifogad anmälningsblankett som skickas till: Eric Sahlström Institutet, Bruksgatan 3, 748 50 Tobo eller via E-mail hakan.larsson@esitobo.org

För 21:a gången. Missa inte detta tillfälle att helt ägna sig åt Nickelharpan

En fråga som gäckat mig under mina år som nyckelharpsbyggare är hur man förr i tiden tillverkade locken till sina gammelharpor. Detta ska vi utreda.

  1. Slutliga justeringen och intoneringen av ett instrument före leverans till kund
  2. ANA (American Nyckelharpa Association) och nyckelharpan i USA. Föreläsning av Bart Brashers
  3. Praktisk övning 1. Vi försöker komma fram till hur man förr i tiden tillverkade locken till sin nyckelharpa. Medtag gärna egna verktyg till detta: Skölp, Tjäckelyxa, Skrubbhyvel etc.
  4. Praktisk övning 2. Hur åstadkommer vi en bra slutfinish i samband med nyckelharpans ytbehandling?
  5. Praktisk övning 3. Slutjustering av att instrument
  6. Barnnyckelharpor. Vad gör vi här?
  7. Per-Ulf: Dagsläge på nyckelharpsforskningsfronten
  8. Vi ska som vanligt provspela medhavda instrument.

Glöm inte att ta med anteckningsmateriel, Ipad, kamera, mm.

Kvalitetsvirke; gran till sarger, hals, lock och bottnar, lönn till leklåda, stämskruvar mm och björk till nycklar samt gitarrmekanik, cellofinstämmare, strängar och övriga tillbehör kan som tidigare år köpas till förmånliga priser. Boka gärna in i förväg.

Preliminärt dagsprogram

Torsdag 11:e juni

09.00 Kursintroduktion av Esbjörn där vi bl.a. tillsammans diskuterar föreslaget seminarieupplägg. Per-Ulf Allmo informerar om vår fredagsexkursion.
09.20 Slutjustering intonering mm. Esbjörn leder en allmän diskussion på flera olika delmoment. Hur sätts löven i? Varifrån har man tagit borrmallen? Avstånd strängar till löv på de olika strängarna? Hur ska stallets rundning vara? Vad kan man göra om man inte är nöjd med ljudet.
10.30 Kaffe i det gröna, Sigurd, David m.fl. underhåller med spel. 11.00 Esbjörn Allmän diskussion om olika äldre tillverkningsmetoder för gammelharpor. Jag visar också en harpa som Eric Sahlström tillverkade 1976 och som har ett ”karvat” lock.
11.30 Esbjörn Praktisk övning 1. Vi samlas i instrumentverkstaden och försöker tillverka ett lock med gamla metoder. Jag tar med mig några ämnen för detta. Ni tar med er verktyg som ni tror kan vara till hjälp. Skrubbhyvel, stora skölpar, tjäckelyxa etc. Praktiska övning 2. Vi kör ett ytbehandlingsprogram på testbitar. Praktisk övning 3 kan vara att vi går igenom en slutjustering på en av våra harpor
12.30 Lunch på Institutet
13.30 Esbjörn Fortsatt Praktiska övning 1-3.
15.10 Kaffe i det gröna, Sigurd, David m.fl. underhåller med spel.
15.40 Bart Brashers Nyckelharpan och nyckelharpspelet i USA, för och nu
16.20 Per-Ulf Intressanta iakttagelser vid studium av nyckelharpan
17.00 Sigurd och David Provspelning av medhavda instrument
19.00 – sent Middag följt av gemensam kvällsaktivitet på Institutet. Vi grillar i trädgården och underhåller varandra med skrönor, skönsång och musik samt en och annan nyckelharpsfråga.

Fredag 12:e juni

08.00 Frukost
09.00 Vi försöker avsluta de praktiska övningsmomenten från gårdagen samt gör en jämförelse med hur vi tillverkar våra lock idag. Vi tar därefter upp även andra frågor som vi vill ha besvarade
10.30 Kaffe i ESI:s trädgård, Sigurd m.fl. underhåller med spel
11.00 Per Ulf leder en exkursion till nyckelharpans Mecka, Österbybruk.
12.15 Lunch på Lenas Gryta i Österbybruk alternativt Örbyhus Golfrestaurang
13.30 Återfärd till Institutet
14.00 Barnnyckelharpor? Den ständiga frågan om hur fi kan få fram fler mm. Hur viktig är den här frågan när det gäller att sprida nyckelharpan? Vem har ansvaret? ESI? Vi byggare? Musiklärare? Musik- och Kulturskolor?
15.00 Missat något? Vi avrundar seminariet med en allmän frågestund samt informerar om Nyckelharpstämman. Vad ska vi ta upp nästa år?
15.45 Kaffe på ESI.

OBS! Som vanligt hälsar vi alla välkomna att lämna in sina harpor för bedömning och utställning och eventuell försäljning på Nyckelharpstämman Österbybruk. Inlämning av instrument börjar i år fredag 12:e juni kl. 18.00-19.00 eller lördag 09.00-10.00 Utställningen är öppen under lördagen 14.00 – 20.00.

Se vidare www.nyckelharpstamman.se Varmt välkomna!