Polskans historia med Magnus Gustafsson 3 Februari 2022

3 Februari 2022 - Eric Sahlström Institutet i Tobo, Bruksgatan 3, 748 50 TOBO

Polskans historia med Magnus Gustafsson 3 Februari 2022

Datum

3 Februari 2022

Plats

Eric Sahlström Institutet i Tobo, Bruksgatan 3, 748 50 TOBO

3:e februari kl. 10.00-16.00

Pardans till tretaktsmusik började bli populärt i Polen och Tyskland för omkring 500 år sedan – en trend som snabbt spred sig till Sverige, där polskan på sina håll fortfarande var en livaktig tradition när den nya amerikanska musiken gjorde entré i början av 1900-talet. Det råder således ingen tvekan om att polskan i alla dess dans- och musikformer tillhör den svenska och skandinaviska folkmusikens huvudfåra.

De äldsta polskemelodierna har starka kopplingar till renässansens pardansformer – influenser och impulser som når Sverige och Norden på 1500-talet och som så småningom tar sig uttryck i polonäs, polska, pols och springlek. Magnus Gustafsson försöker under denna dag skingra en del av mystiken kring polskan och klarlägga några av de grundläggande dragen i dess dans- och musikformer.
 
Magnus Gustafsson är filosofie doktor i musikvetenskap och har under många år forskat kring olika stilar och låttyper inom svensk folkmusik vid bl.a. Lunds och Göteborgs universitet. Han är en av grundarna till Smålands musikarkiv och Korrö Folkmusikfestival. Magnus är spelman och medlem i grupperna Sågskära, Bålgetingen och Höök. Nu forskar han bl.a. om spelmansböcker, medeltida ballader, folkliga koraler och populära melodiers vandringar. 

Biljetter till föreläsningen och lunchen finns här

https://billetto.se/e/polskans-historia-med-magnus-gustafsson-3-februari-2022-biljetter-583368

 

OBS!!!

Vill man ha föreläsningen inklusive lunchen måste det bokas innan onsdagen 20 januari. 
Vill man bara lyssna på föreläsningen och ha med sig egen lunch, går det bra att boka fram tills den 2:a februari.

Eventuella restplatser betalas på plats med swish.

 

Från och med onsdag 1:a december, så kommer våra offentliga arrangemang att kräva Covidbevis för personer från 18 år och uppåt (eftersom att våra arrangemang inomhus är öppna för mer än 100 personer).
Har man ännu inte hunnit skaffa covidbevis, så går det bra att göra via denna länk https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/
Antingen papperskopia och/eller digitalt format går bra.
Sen gäller ju som vanligt, känner man symtom eller är sjuk, så ska man hålla sig hemma samt testa sig.
Besök folkhälsomyndighetens sidor för utförligare information om just det.