Barnnyckelharpsprojektet

Barnnyckelharpsprojektet

Första träffen, 29-31 januari

Under helgen 29-31 januari, när snön vräkte ner utanför, samlades ett mycket laddat gäng nyckelharpsbyggare med målsättning att tillverka 25 stycken barnharpor.

Institutet stödjer projektet med 2000 kr per tillverkat instrument. Byggarna får också bo och äta gratis på institutets bekostnad.

I beloppet 2000 kr ingår en mjuk väska. En kalkyl visar dock att varje byggare själv måste tillskjuta ca 1500 kr som byggaren hoppas få tillbaka när harporna sedan placerats ut på en skola. Tanken är att eleverna där betalar en hyresavgift. Om en elev sedan vill fortsätta att spela nyckelharpa efter sin skolgång hoppas byggaren bli kontaktad för att sälja en fullstor harpa. Det gäller alltså att få till ett fint barninstrument som både låter och ser bra ut så att eleven vänder sig till samma byggare.

Harporna ska vara klara att ställas ut vid Nyckelharpstämman i Österbybruk helgen före midsommar innevarande år.

Esbjörn Hogmark leder gruppen och har för detta ändamål tagit fram en speciell ritning. Esbjörn tillhandahåller också materialet, gran för harpkroppen, lönn för leklådorna, björk i nycklarna etc. Esbjörn har också för avsikt att under de 4 byggträffarna , förlagda under vårterminen 2010, lära deltagarna de senaste rönen när det gäller att tillverka ett förstklassigt instrument. Träffarna har därförformen av en kurs där man tillsammans med läraren diskuterar olika tillverkningsmetoder samt tar upp vikten av form och funktion.

Största delen av tiden tillbringar man i institutets instrumentverkstad men samlas då och då också i lektionssalen. Material delas ut och man går igenom olika byggmoment samt stämmer av var i processen man befinner sig. Det är en fördel om alla ligger någorlunda lika i sitt arbete. Alla hjälps åt med byggandet. Den som halkar efter får omedelbart hjälp av Esbjörn eller någon annan i gruppen.

Målet med helgens verksamhet var att alla skulle ha sina harpkroppar klara så när som på locket som ska sättas på plats vid nästa träff, 19-21 februari. Förutsättningen för att det hela ska fungera är att deltagarna kan arbeta hemma. Hemarbetet, som ska vara slutfört till nästa träff, är att leklådorna ska vara helt färdiga. Dessutom ska locken vara basade och klara att limmas på harporna.

Andra träffen, 19-21 februari

Andra träffen i barnnyckelharpsbyggprojektet genomfördes helgen 19-21 februari.

Liksom vid första träffen, 29-31 januari, bjöd kung Bore på full vinter med mycket snö och låg utetemperatur. Detta förstärkte den gemytliga stämningen i instrumentverkstaden.

Vi var 9 st byggare som alla hållit god fart i våra byggen, gjort vår hemläxa, att tillverka leksådan, och nu var redo att börja tillverka nyckelar. Två av projektets deltagare kunde av olika anledningar inte närvara den här gången.

Givetvis höll vi koll på OS i canada och gjorde bl.a. avbrott för att se århundradets svenska skidsuccé med Marcus Hellner och Johan Olsson som tog guld respektive brons i dubbeljakten; en upplevelse utöver det vanliga.

Målsättningen att ha 25 stycken instrument klara till Nyckelharpstämmans utställning har goda förutsättningar att kunna infrias.

Huvudtemat för den här träffen var nyckeltillverkning. Förutsättningen var att leklådan var färdig och uppmonterad på harpan eller på en plankbit. Alla hade inte kommit fullt så långt vilket gjorde att vi limmade både lock och bottnar.

Limningen av basbjälken är ett viktigt moment, liksom utformningen av densamma. Vi jobbar här med en viss förspänning. Den slutliga utformningen av bjälken gör man när den sitter på plats på locket. Innan locket limmas på harpan måste sargerna ges den runda form som llocket har. För detta ändamål hade några av oss tagit fram speciella plåtmallar.

Hemläxan till nästa träff, som infaller om 5 veckor (26-28 mars), är att göra klart alla nycklar, stränghållare och stämskruvar. Eventuellt kan instrumenten då också vara lackade så att vi kan börja sätta i löv och tillverka stall.
Sista träffen är vigd för isättning av löv, uppsättning av strängar och stall samt intonering och inspelning. För undertecknads del ska det bli skönt när OS är avklarat så att jag kan ägna mig helhjärtat åt mitt byggande.

Tredje träffen, 26-28 mars

Som vanligt hade vi tur med vädret. D.v.s. den här gången regnade och snöade ute så vi kunde koncentrera oss på vårt byggande. Det är också anledningen till att gruppbilden är tagen inne i verkstaden.

Stämningen på våra träffar är synnerligen gemytlig. I motsats till spel-, dans- och sångkurser etc kan vi prata fritt med varandra samtidigt som vi gör det vi ska; bygga instrument. Skämten och skratten haglar från morgon till sena kvällar. Dagsaktuella händelser diskuteras tillsammans med roliga historier från förr. Förutom att vi åstadkommer en mångd fina instrument är resultatet av den här typen av träffar att vi lär känna varandra ordentligt och blir vänner för livet.

Då och då blir vi allvarliga och samlas för att diskutera ett tillverkningsmoment. Vi utbyter erfarenheter med varandra och kommer på så sätt ofta fram till nya lösningar.

De flesta har nu kommit så långt att man håller på att tillverka nycklar. Vi ligger något efter vår ambitiöse ledares optimistiska tidsschema men det är ingen som helst panik. Vi har nu ca två månader på oss till nästa träff som infaller 21-23 maj. Då ska harporna vara lackade och klara för lövisättning och uppsättning av strängar och innan vi skiljs vill vi gärna ha hunnit med en provspelning.

På lördagen hade vi besök av fiolbyggaren Erik Arro från Uppsala. Erik har lovat att tillverka 25 stycken stråkar till våra harpor och hade med sig ett par provexemplar som vi testade. Han hade också med sig en gammal silverbasharpa som han hade införskaffat.

Den här gången hade vi Enar Magnusson från Obbola, utanför Umeå, med oss. Enar har så långt att åka att han inte kan vara med på alla träffar. Han har för den skull inte legat på latsidan utan håller gott och väl jämna steg med oss andra.

Sverker Ek kunde inte komma förra gången. Med diverse assistans från andra byggare lyckades han få på locket på båda sina harpor och kommer nu kunna koncentrera sig på leken. Sverker brukar slöjda varje vecka tillsammans med ett gång andra nere i Stockholm, så han kommer snart ifatt oss andra.

Den här gången var det Björn Berglunds och Bertil Nybergs tur att välja sjuksängen i stället för ESI. Vi sänder härmed en hälsning och hoppas att de kryar på sig till vår sista träff 21-23 maj.

Fjärde träffen, 21-23 maj

Den sista officiella byggträffen på Eric Sahlström Institutet hölls 21-23 maj. Ambitionen att ha samtliga 25 harpor klara till Nyckelharpstämmangäller fortfarande trots att alla inte hunnit helt färdigt under helgen som varit. Och som vanligt har vi underhållit varandra med diverse roliga historier och annat intressant med eller utan anknytning till nyckelharpan.

Erik Rydvall, ansvarig för kontakterna gentemot musikskolor och pedagoger, besökte oss lördag eftermiddag och söndag. Erik hann med att provspela så gott som samtliga 10-15 färdigställda instrument. Det verkar inte vara några som helst problem för vuxna att spela på dessa relativt små instrument med stränglängden 340 mm. Efter någon minut hittar fingrarna rätt även på de svåraste låtar.

Lördagskvällen var vigd för en liten fest där vi sjöng och berättade historier. Undertecknad passade på att informera om dokumentet ”Instrumentområdet av Esbjörn Hogmark” som nu finns på institutets hemsida. Dokumentet är ett delunderlag till ett större dokument ”Nationell handlingsplan för folkmusik och folklig dans”, som Eric Sahlström Institutet ansvarar för och som kommer ut till hösten. Jag informerade vidare om att Norge har tagit fram ett liknande dokument ”De norske instrumentbyggertradisjonene – en situasionsrapport” och nämnde också det kommande nordiska instrumentbyggseminariet i Kaustinen som kommer att ske 19-21 januari 2011. Seminariet kan ses som en fortsättning på det som Eric Sahlström Institutet hade 2007 och som Finland hade 2005.

barnnyckelharpbygg

Text och foton: Esbjörn Hogmark