ULV

ULV

Uplands Låtverkstad, ULV

Uplands Låtverkstad (ULV) är ett projekt som riktar sig till ungdomar mellan ungefär 12 – 19 år som vill spela uppländsk folkmusik. Under ett antal helger per termin träffas man för att lära sig låtar och tillsammans arrangera dem, för att jamma, och ha riktigt kul tillsammans. I ULV har ungdomarna slipat sig musikaliskt och tränat på sceniskt uppträdande. ULV ger ett antal konserter per år, ibland tillsammans med något av Sveriges främsta folkmusikband som gästmusiker.

Detta är tredje gruppen av ungdomar som är med ULV och med ett år tillsammans har de blivit än mer samspelta. Själva projektet ULV firar 5 år i år!

Förnämliga ledare och inspiratörer för ULV är Magnus Holmström (trippel världsmästare på nyckelharpa) och Tomas ”Limpan” Lindberg (känd från bl a folkmusikgruppen Draupner). De spelar även i gruppen Fomp tillsammans. Och kanske såg du dem i Melodifestivalen 2013?

Bakgrund

Idén bakom ULV kommer ifrån Gävleborgs län där både Hälsinge låtverkstad och Gävleborgs ungdomsfolkband (GUF) finns. Syftet är att ge fler ungdomar chansen att upptäcka den uppländska folkmusiken och hur roligt det kan vara att spela tillsammans.
Första upplagan av Uplands Låtverkstad (ULV) bildades våren 2009 och bestod då av ca 20 ungdomar. Under det första året träffades ungdomarna under fem en-dagsträffar och
två helgläger. Gruppen framträdde också vid Nyckelharpstämman i Österbybruk och
Oktoberstämman i Uppsala. Som avslutning på det första året spelade gruppen två
konserter med Väsen på Uppsala Konsert & Kongress och i Folkets hus i Tärnsjö. Under 2010 fortsatte stora delar av den ursprungliga gruppen med några nykomna deltagare.

Ungdomsbandet ULV spelade med Hoven Droven i februari 2014

Uplands Låtverkstad hade 5-årsjubileum under 2014 och i februari firades detta med bejublade konserter tillsammans med Hoven Droven i Knivsta och på UKK i Uppsala. Hoven Droven är Sveriges mest framstående folkrockorkester! Bandets senaste och sjunde platta Rost släpptes på cd och vinyl september 2011 belönades med applåder från både kritiker och publik. Att spela live har alltid varit bandets ledstjärna och motor. Sedan starten 1991 har Hoven Droven gjort otaliga turnéer och hundratals spelningar i hela Europa och Nordamerika. Hoven Droven består av Kjell-Erik Eriksson fiol, Jens Comén saxofoner, Bo Lindberg gitarr, Pedro Blom bas, Björn Höglund trummor och slagverk.

Bejublad CD

Första kullen av ULV spelade även in en CD. Den går att köpa genom Eric Sahlström Institutet. CD:n släpptes på Oktoberstämman på UKK i Uppsala hösten 2011, samtidigt som den andra kullen av ULV gjorde sitt första framträdande.

Andra upplagan av Uplands Låtverkstad bildades hösten 2011, och har redan stått på scen på Oktoberstämman på Uppsala Konsert & Kongress 2012 och på Nyckelharpstämman i Österbybruk 2012 och 2013. I februari 2014 gav de två ordentligt hyllade konserter i Knivsta och på Uppsala Konsert & Kongress tillsammans med folkrockbandet Hoven Droven.

Är du intresserad av att vara med?
– Ring Eric Sahlström Institutet tel 0295-34290
eller skicka e-post info@esitobo.org.
Projektet är ett samarbete mellan Uplands Spelmansförbund, Musik i Uppland och Eric Sahlström Institutet.