ULV

ULV

Uplands Låtverkstad, ULV

Uplands Låtverkstad (ULV) är ett projekt som riktar sig till ungdomar mellan ungefär 13 – 18 år (till och med gymnasiet) som vill spela folkmusik med betoning på den uppländska traditionen. Under ett antal helger per termin träffas man för att lära sig låtar och tillsammans arrangera dem, för att jamma, och för att ha riktigt kul tillsammans. I ULV slipar sig ungdomarna musikaliskt och tränar på sceniskt uppträdande. 

ULV ger ett antal konserter per år, ibland i samarbete med något av Sveriges främsta folkmusikband.

Själva projektet ULV firar 10 år i år 2019!

Förnämliga ledare och inspiratörer för ULV är Magnus Holmström (trippel världsmästare på nyckelharpa) och Tomas ”Limpan” Lindberg (känd från bl a folkmusikgruppen Draupner). De spelar även i duon ”Storis & Limpan band” tillsammans och gästar då och då hårdrocksbandet Hammerfall.

Bakgrund

Idén bakom ULV kommer ifrån Gävleborgs län där både Hälsinge låtverkstad och Gävleborgs ungdomsfolkband (GUF) finns. Syftet är att ge fler ungdomar chansen att upptäcka den uppländska folkmusiken och hur roligt det kan vara att spela tillsammans.
Första upplagan av Uplands Låtverkstad (ULV) bildades våren 2009 och bestod då av ca 20 ungdomar. Idag är ULV inne på den tredje generationens musikanter och är en grupp på 27 personer.

Konsertverksamhet och CD

Under åren har de framträtt i många olika sammanhang, såsom vid Nyckelharpstämman i Österbybruk och på Oktoberstämman på UKK i Uppsala. De har också gjort konserter med Väsen på Uppsala konsert och kongress 2009 och 2019 samt på Folkets hus i Tärnsjö, varit förband till Sofia Karlsson på Folkets hus i Heby. I samband med ULV:s 5-årsjubileum 2014 och i år i samband med 10-årsjubileet har man också gjort bejublade konserter med folkrockbandet Hoven Droven.

Första kullen av ULV spelade in en CD. Den går att köpa genom Eric Sahlström Institutet. CD:n släpptes på Oktoberstämman på UKK i Uppsala hösten 2011.

 

Är du intresserad av att vara med?
– Kontakta Eric Sahlström Institutet på info@esitobo.org eller på tel 0295-34290

Projektet är ett samarbete mellan Uplands Spelmansförbund, Musik i Uppland och Eric Sahlström Institutet.