Akustiskt i Tobo – festival 10:e augusti 2024

10 Augusti 2024 - Eric Sahlström Institutet, Tobo

Akustiskt i Tobo – festival 10:e augusti 2024

Datum

10 Augusti 2024

Plats

Eric Sahlström Institutet, Tobo


Akustiskt i Tobo 10/8- 2024

Akustiskt i Tobo, den lilla festivalen med de stora musikaliska upplevelserna! Efter succén förra året,  återkommer den igen i augusti. Helt akustiskt utan någon som helst förstärkning annat än den fantastiska akustiken i det gamla jaktslottet i Tobo.

Eric Sahlström Institutet och Olov Johansson bjuder in till årets version av denna de intima musikupplevelsernas festival.

En av de bärande idéerna för mig när det gäller den här festivalen är de stora musikupplevelser jag själv har haft när jag har suttit nära och lyssnat på, och ibland även spelat ihop med fantastiska musiker som i interaktion med medmusikanter, publik och stundens ingivelse har skapat stor musik. Det är det jag vill att alla festivalbesökare ska få uppleva.

Olov Johansson

Liksom förra året kommer vi att släppa lyxiga ”all inclusive” biljetter. En biljett för allt. Mat, musik, dans och en fantastisk kväll i yppersta toppklass.

Kvällens artister är…

( Kl. 16.00) NYCKELHARPSMÄSTARE 
Ditte Andersson, Cajsa Ekstav, David Eriksson och Torbjörn Näsbom.

Ditte är musiker med nyckelharpa, fiol och sång som sina huvudinstrument, och med Uppland som musikalisk och geografisk hemvist. Hon har både folkmusik och populärmusik på sin repertoar, och rör sig gärna i gränslandet dem emellan. Hennes sångrepertoar innehåller folkligt, rockballader, jazz och visor och hon skriver också musik och texter. En vital del av Dittes musikprogram är de kåseriartade presentationerna. Dittes egen musik kan höras på CD’n Återvunnet.”

Cajsa är vissångerska och riksspelman på nyckelharpa. Hon framträder i flera olika grupper, b la i Systerpolskan och Trollrike Spelmän. Scenerna har under årens lopp varierat från uppländska bygdegårdar och japanska skolor till lyxhotell i Egypten och dansgolv i USA. Cajsa är född och uppvuxen i Vendel i Uppland och kom tidigt i kontakt med traktens storspelmän. Under 80- och 90-talet framträdde hon flitigt med tjejkvartetten Vendelkråkorna och alltsedan dess har hon förutom låtspel på nyckelharpa och fiol ägnat sig mycket åt folklig sång. Hon är ofta anlitad att ge konserter och kurser i Sverige och utomlands, och hon har erhållit utmärkelser som Viksta- Lasse-stipendiet, Uppsala läns landstings hedersstipendium och Uppsala kommuns kulturstipendium. Cajsa blev riksspelman 1990 och tilldelades Uplands spelmansförbunds guldmärke 2008.

David fick följa med på föräldrarnas dansbandsgig så tidigt som det var möjligt. Han började sjunga och spela piano i unga år och upptäckte nyckelharpan via Nordman och andra folkrockband. Från den stunden var han fast. Han har studerat på Eric Sahlström-Institutet i Tobo och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han tagit både kandidatexamen och pedagogexamen. David är riksspelman och har tagit emot ett flertal priser och stipendier och är en av Sveriges främsta nyckelharpister. Han arbetar med undervisning samt frilansar som musiker, arrangör, textförfattare och kompositör. David bygger också mycket uppskattade nyckelharpor.


TORBJÖRN NÄSBOM
Han är född och uppvuxen i Uppland, och lärde sig tidigt att spela fiol av sin far. Han hade förmånen att redan som barn träffa och spela ihop med storspelmän som Viksta Lasse och Eric Sahlström.
…Liksom vid sidan om började jag spela nyckelharpa. Den kom så småningom att ta överhand och bli mitt huvudinstrument. Jag spelar naturligtvis folkmusik men prövar även att blanda in nyckelharpan i konstmusik, då främst från barocken. Jag har uppträtt som solist med bl.a. Sveriges Radios Symfoniorkester, Drottningholms Barockensemble, Stockholms Barockorkester och symfoniorkestrar i Umeå, Örebro och Gävle, samt turnerat i Europa, Asien och USA tillsammans med mezzosopranen Ann-Sofie von Otter…”


CIAC BOUM
Trion som levererar sväng som om deras liv hängde på det! Dansgolv kokar av den traditionella musiken från Poitou, (Frankrike) i händerna på Christian Pacher (sång, fiol), Julien Padovani (dragspel) och Alban Pacher (fiol, gitarr, sång). Älskade av dansare och publik över hela Europa för sin energi, glädje och feststämning. Tradition blandas med nya kompositioner och influenser från andra genrer. ”När Ciac Boum spelar drar en vind av lekfull frihet över dansgolvet, den bär doften från de äldre melodierna, en doft av evig ungdom och aktualitet”

DUO CAVEZ PAULSON

Musik för öra och fot- med belgiska accordeonisten Sophie Cavez och den svenska nyckelharpisten Josefina Paulson. Låtar influerade av såväl deras traditionella dialekter som deras egna musikaliska personligheter. I händerna på Sophie Cavez och Josefina Paulson är första prioritet alltid den pulserande rytmen och varje ton blir svängorienterad. I konserten ”Murmures” är musiken en reflektion kring att vara mödrar, musiker och människor. En resa från första hjärtslagen till de många perspektiv du bjuds in till när du vandrar bredvid någon som just startat sin vandring.

Daniel, Kristofer och Willy
Denna trio har gjort sig kända för sitt friska, röjiga och svängiga spel på sina silverbasharpor. Ett spel som naturligt vuxit fram under åren med utgångspunkt i äldre inspiratörer, egna viljor och många timmars dansspel genom åren. Repertoaren hämtar de främst från den rika floran av låtar från norra Uppland.

– Vi vill ha klös och driv i vår musik som ger dansarna den energi de vill ha! Våra instrument gör sig bäst till dansmusik där den blandning av både luft och tyngd vi siktar på går fint att få fram. Samspelet med dansarna och oss ger oss en riktig kick! Vi ser alltid fram mot varje tillfälle att möta dansglada människor!