Ung och intresserad

Ung och intresserad

Eric Sahlström Institutet har i uppdrag att stödja ungdomsverksamhet och detta arbete ses som högprioriterat. De två största insatserna ligger idag på projekten Uplands Låtverkstad (ULV) och Världens Musik och Dans (VMoD).

Uplands Låtverkstad, ULV

Uplands Låtverkstad (ULV) är ett projekt som riktar sig till ungdomar 13 – 19 år som vill spela uppländsk folkmusik. Under ett antal helger per termin träffas man för att lära sig låtar och tillsammans arrangera dem, för att jamma och för att ha riktigt kul tillsammans. I ULV slipar sig ungdomarna musikaliskt och tränar på sceniskt uppträdande.

ULV ger ett antal konserter per år, ibland i samarbete med något av Sveriges främsta folkmusikband.

ULV

Förnämliga ledare och inspiratörer för ULV är Magnus Holmström (trippel världsmästare på nyckelharpa) och Tomas ”Limpan” Lindberg (känd från bl a folkmusikgruppen Draupner).

Är du intresserad av att vara med?
– Kontakta Eric Sahlström Institutet på info@esitobo.org eller ring 0295-342 90.

Projektet är ett samarbete mellan Uplands Spelmansförbund, Musik i Uppland och
Eric Sahlström Institutet.

Läs mer om ULV här.

 

Världens Musik och Dans, VMOD

Projektet Världens Musik och Dans (VMoD) startade hösten 2008 och består av regionala satsningar för utveckling av genren. Inom VMoD utmanas genrens konventioner, nya kontaktnät byggs, samarbeten initieras och metoder prövas. Syftet är även utveckla, synliggöra och stärka genren, samt att nå nya målgrupper.

Hittills har VMoD gjort projektperioder i ett antal regioner runt om i Sverige; Skåne, Västra Götaland, Värmland, Uppland och Västernorrland, då med ESI som nationell projektledare.

I början på januari gick stafettpinnen för VMoD till Västmanland och projektledare Josefina Paulson.

VMoD i Västmanland

Josefina Paulson, nyckelharpist med musikalisk hemvist i Västmanland och Uppland. Efter studier vid Eric Sahlström Insitutet i Tobo och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har hon frilansat som musiker och spelman runt om i världen, och vurmar extra för den inte så spridda traditionsmusiken från just Västmanland.

Tillsammans med utövare och arrangörer i länet vill VMoD Västmanland skapa möten och mötesplatser i musik och dans på hemmaplan och stärka den egna rösten i Västmanland. Låta Västmanland möta världen genom att stärka lokala, inflyttade musiker och dansare från andra kulturer. Låta världen möta Västmanland, genom spridning av och kunskap om den fantastiska låtskatt och de utövare inom Folk och Världsmusik och Dans vi har här idag.

Kontakt
Josefina Paulson
josefina.paulson@vmod.se
073 023 4030

VMoD är ett samarbete mellan Sveriges Spelmäns Riksförbund, Riksförbundet för Folkmusik och Dans, Svenska Folkdansringen, Kulturens Bildningsverksamhet och ESI. (www.vmod.se)

vmod

 

Kolli i Tobo

Ett dans- och musikspäckat kollo som riktar sig till barn och ungdomar mellan ca 12-16 år.
Till kollot kan du komma både som nybörjare eller som mer erfaren.
Spelar du instrument är det en fördel om du har tagit lektioner förut.
Alla kommer att få prova på att spela nyckelharpa.

Läs mer