Akustiskt i Tobo – Festival 13:e Augusti.

13 Augusti 2022 - Eric Sahlström Institutet, Tobo

Akustiskt i Tobo – Festival 13:e Augusti.

Datum

13 Augusti 2022

Plats

Eric Sahlström Institutet, Tobo

Akustiskt i Tobo 13/8- 2022

Akustiskt i Tobo, den lilla festivalen med de stora musikaliska upplevelserna återuppstår! Nu i augusti istället för i maj och i år med fokus på Nyckelharpa. Helt akustiskt utan någon som helst förstärkning annat än den fantastiska akustiken i det gamla jaktslottet i Tobo.

Eric Sahlström Institutet och Olov Johansson bjuder in till årets version av denna de intima musikupplevelsernas festival.

 

En av de bärande idéerna för mig när det gäller den här festivalen är de stora musikupplevelser jag själv har haft när jag har suttit nära och lyssnat på, och ibland även spelat ihop med fantastiska musiker som i interaktion med medmusikanter, publik och stundens ingivelse har skapat stor musik. Det är det jag vill att alla festivalbesökare ska få uppleva.

Olov Johansson

 

Det blir 2 konserter för sittande publik i stora salen och de kommer i följande ordning:

16:00 Nyckelharpsmästare – Andersson, Ekstav, Eriksson, Näsbom, Svensson

Den här helgen har det i Tobo samlats några av de mest erfarna, namnkunniga och skickliga nyckelharpisterna. Vi kommer att få höra dem tillsammans och i mindre grupper.

 

 

Ditte Andersson

Ditte är musiker med nyckelharpa, fiol och sång som sina huvudinstrument, och med Uppland som musikalisk och geografisk hemvist. Hon har både folkmusik och populärmusik på sin repertoar, och rör sig gärna i gränslandet dem emellan. Hennes sångrepertoar innehåller folkligt, rockballader, jazz och visor och hon skriver också musik och texter. En vital del av Dittes musikprogram är de kåseriartade presentationerna. Dittes egen musik kan höras på CD’n Återvunnet.”

 

Cajsa Ekstav

Cajsa är vissångerska och riksspelman på nyckelharpa. Hon framträder i flera olika grupper, b la i Systerpolskan och Trollrike Spelmän. Scenerna har under årens lopp varierat från uppländska bygdegårdar och japanska skolor till lyxhotell i Egypten och dansgolv i USA. Cajsa är född och uppvuxen i Vendel i Uppland och kom tidigt i kontakt med traktens storspelmän. Under 80- och 90-talet framträdde hon flitigt med tjejkvartetten Vendelkråkorna och alltsedan dess har hon förutom låtspel på nyckelharpa och fiol ägnat sig mycket åt folklig sång. Hon är ofta anlitad att ge konserter och kurser i Sverige och utomlands, och hon har erhållit utmärkelser som Viksta- Lasse-stipendiet, Uppsala läns landstings hedersstipendium och Uppsala kommuns kulturstipendium. Cajsa blev riksspelman 1990 och tilldelades Uplands spelmansförbunds guldmärke 2008.

 

David Eriksson

David fick följa med på föräldrarnas dansbandsgig så tidigt som det var möjligt. Han började sjunga och spela piano i unga år och upptäckte nyckelharpan via Nordman och andra folkrockband. Från den stunden var han fast. Han har studerat på Eric Sahlström-Institutet i Tobo och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han tagit både kandidatexamen och pedagogexamen. David är riksspelman och har tagit emot ett flertal priser och stipendier och är en av Sveriges främsta nyckelharpister. Han arbetar med undervisning samt frilansar som musiker, arrangör, textförfattare och kompositör. David bygger också mycket uppskattade nyckelharpor.

 

 

Torbjörn Näsbom

Torbjörn är född och uppvuxen i Uppland, och lärde sig tidigt av sin far att spela fiol. Han hade förmånen att redan som barn träffa och spela ihop med storspelmän som Viksta-Lasse och Eric Sahlström. Senare har Torbjörn spelat i Umeå symfoniorkester vid Norrlandsoperan. Liksom vid sidan om hade han också börjat spela nyckelharpa. Den kom så småningom att ta överhand och bli hans huvudinstrument. Han har uppträtt solistiskt med bl.a. Sveriges Radios Symfoniorkester, Drottningholms Barockensemble, Stockholms Barockorkester och symfoniorkester i Umeå och Gävle, samt turnerat i Europa, Asien och USA tillsammans med mezzosopranen Ann-Sofie von Otter. År 2014 fick han Zorns guldmärke för virtuost och Traditionsenligt spel. Den högsta utmärkelse man kan få som spelman

 

Markus Svensson

Markus kommer ursprungligen från Vänersborg men är sedan drygt 20 år bosatt på Gotland. Markus har verkat som musiker och pedagog i över 30 år och har spelat i en mängd olika sammanhang, tex Trio Patrekatt, Nyckelharporkestern och Kalabra.

Han blev riksspelman 1992 och är sedan 2018 en del av zornmärkesjuryn.

Markus spelar Kontrabasharpa, Silverbasharpa och kromatisk nyckelharpa.

 

 

19:30 Hazelius Hedin

Hazelius Hedin är en färgstark duo som med bländande briljans, sällsynt innerlighet och ett makalöst driv fyller de svenska danslåtarna och visorna med musik som fängslar och berör. Duon har de senaste åren skördat framgångar på den svenska och internationella folkmusikscenen, och rönt stor uppskattning även långt utanför genregränserna.

Hazelius Hedin har släppt 3 Album, varav det senaste ”Jorland” blev nominerat till Grammis.

 

Esbjörn Hazelius, sångaren, multi-instrumentalisten och låtskrivaren har i nära 30 år förtrollat publiken med sin djupa, varma stämma och sitt strängspel. Han har bl.a. medverkat i grupperna Quilty, Jul i Folkton, Eitre, och även verkat som musikalisk motor, producent och kapellmästare bakom artister som Sofia Karlsson och Tomas Ledin. Esbjörn har medverkat på ca 100 skivproduktioner, och har i flera sammanhang belönats med nomineringar och priser från Grammisgalan, Folk-& Världsmusikgalan och Manifestgalan. Esbjörn har även synts som konstnärlig ledare för Stockholm Folk Festival och som Artist in Residence vid Malmö Musikhögskola.

 

Johan Hedin är en världsturnerande nyckelharpspelare och låtskrivare som blivit förebild för många genom sitt sätt att hantera sitt instrument. Han är aktiv som medlem och initiativtagare till världsmusikgruppen Bazar Blå, folk/barockensemblen Silfver, trion Björnlert Hedin Pekkari, samt framträder tillsammans med konsertorganisten Gunnar Idenstam. Han har tidigare samarbetat med Ale Möller, Jonas Knutsson, Maria Kalaniemi m.fl. Johan har spelat in ett tjugofemtal plattor varav två soloalbum i eget namn.

 

 

Efter konserterna för sittande publik tas alla stolar bort från lokalen och kvällens och nattens dans börjar. Det är Sonia Sahlström & Håkan Larsson som inleder danskvällen.

 

21:00 Sonia Sahlström & Håkan Larsson

När Sonia och Håkan sätter igång sitt svängiga, traditionsrika spel på silverbasharpa, munspel och fiol anar man generationer av utnötta, sönderdansade brädgolv. De har spelat tillsammans ända sedan 1900-talet och utvecklat ett kraftfullt men ändå lyhört samspel. Sonia växte upp i Göksby inte långt från Tobo med sin pappa Eric Sahlström som första stora förebild som spelman. De är ofta anlitade att spela till dans och de tycker det ger en extra dimension till sitt låtspel. De uppskattas för sitt täta samspel och sin dansanta takt. Det märks att de har roligt och de blir ett med dansarna på golvet!

 

 

 

 

Sedan följer spel till dans av:

 

Olov Johansson

 

Hazelius-Hedin

 

Nyckelharpsmästarna

 

Magnus Holmström

 

Sen fortsätter det länge med dansspel av andra spelsugna spelmän som råkar vara på plats.

Akustiskt i Tobo är ett samarrangemang tillsammans med Musik i Uppland.