Dans i Tobo – Festival 18 mars

18 Mars 2023 - Eric Sahlström Institutet i Tobo, Bruksgatan 3, 748 50 TOBO

Dans i Tobo – Festival 18 mars

Datum

18 Mars 2023

Plats

Eric Sahlström Institutet i Tobo, Bruksgatan 3, 748 50 TOBO

Dans i Tobo – festival 18 mars 2023

Vi vill välkomna dig till årets dansfestival på Eric Sahlström Institutet.

Det är nu sex år sen vi startade festivalen och vi är så glada för alla musiker och dansare som varit med och gjort festivalen till det den är idag – stor dans och musik i ett trivsamt format. Festivalen har skapat lustfyllda tillfällen att spela och dansa tillsammans. Förutsättningarna har varit de bästa – ett rum med fin akustik, bra dansgolv, gemensamma pauser med mat, fika och vickning på natten, inbjudna musiker som tycker om att spela till dans och sist men inte minst – alla festivalbesökare som ju är hela poängen.  Det här vill vi göra igen!

I år öppnas dörrarna klockan fyra på eftermiddagen och festivalmusikerna spelar fram till tvåtiden, därefter är det spellista fram till morgonen därpå.

 

Vi vill presentera:
Patrik Andersson Tidman
Synnøve S Bjørset
Olof Misgeld
Sonia Sahlström och Håkan Larsson

De är årets festivalmusiker – Du kan vara en av festivaldansarna!

Vi ses / Andreas och Ami

 

Patrik Andersson Tidman är fiolspelman. Interagera, samspela, ge energi är nyckelord som driver mitt spelande till dans. Att kunna läsa och följa en rörelse är väldigt intressant och stimulerande. En stor del av min repertoar är formad i samspelet med dansare och påverkar mitt låtval. Influenserna från Norge, speciellt på hardingfela, har varit en stor inspirationskälla för att utveckla låtarna.

Slängpolskor från Sörmland utgör repertoaren och speciellt låtar från mötet med spelmannen Bernt Olsson på enkelharpa men även notboksmaterial från landskapet.


(Foto: Vegard Fimland).

Synnøve S Bjørset kommer från Jølster i västra Norge, spelar hardingfela, eller som hon själv säger är ”hardingfelespelar”. Hon har gått i lära hos traditionsbärare från Sunnfjord, Sogn och Valdres och också fördjupat sig i historiskt källmaterial. Låtspelets funktion som dansmusik är i fokus och som aktiv dansare är Synnøve intresserad av hur ”dansen og musikken står i relasjon til kvarandre – vere seg det er rudl eller reinlender!”.

Vi kan lova både springar, rudl och gammeldans.

Olof Misgeld är fiolspelman som ofta och gärna arbetar med dans i såväl pedagogiska som sceniska sammanhang. Jag fascineras och njuter av hur musiken kan växa, få luft och riktning i samspelet med dansare. Jag spelar gärna musik med fart från norra Dalarna och angränsande områden men även musik från andra traditioner runt om i Sverige.

Det blir polska och kanske någon gammeldans.

Håkan Larsson och Sonia Sahlström har stark förankring i spelmanstraditionen från bland annat trakterna runt Tobo och har på fiol, munspel och nyckelharpa utvecklat ett samspel som är lyhört, kraftfullt och friskt svängigt. Vi kommer gärna och spelar på festivalen. Det är så roligt att ni vill ha oss. Igen. Att spela till dans ger spelet en extra nerv och känsla.

Det blir polskor, valser och schottisar.

Festivalens hålltider

kl 16 -17 Sonia och Håkan

kl 17-18 Patrik

kl 18 Matpaus

kl 19 -20 Synnøve

kl 20 -21 Olof

kl 21-22 Sonia och Håkan

kl 22-23 Patrik

kl 23 Varmkorv-paus

kl 23.30 – 00.30 Synnøve

kl 00.30 – 01.30 Olof

01.30 och framåt – dans till spellista