Om lappspelmannens sorgerliga död. Berättarföreställning

1 December 2021 - Eric Sahlström Institutet i Tobo, Bruksgatan 3, 748 50 TOBO

Om lappspelmannens sorgerliga död. Berättarföreställning

Datum

1 December 2021

Plats

Eric Sahlström Institutet i Tobo, Bruksgatan 3, 748 50 TOBO

Den här historien är dessvärre sann.

En spelman dödade en annan. Brottsoffret räknades som en särdeles begåvad storspelman, vilket resulterade i att händelsen blev omtalad vida omkring. Det pratades också om att avundsjuka skulle ha haft med saken att göra. Fast den här föreställningen handlar inte enbart om hans död, utan lika mycket om hans liv.

I samtida dokument står han omnämnd som ” kringvandrande och utfattig.” En sådan person lämnar inte efter sig någon egendom att tala om utan snarare spår i människor i form av starka musikupplevelser och minnen från förtrollade danskvällar. Sådant som ju gärna transformeras till muntliga berättelser och legender. Så ryktet om hans bragder med fiolen har levat vidare genom tiden.

Han hette Johannes Renström (1857 – 1886) född och uppväxt i Skellefteå men som vuxen alltså utan varaktig bostadsort. I folkmun kallades han allmänt ”Lappojken”. ”Lapp” – för att det var så man sade om samer på den tiden och ”pojken” för han var så ovanligt liten till växten. Liten i kroppen alltså – men stor på andra vis.

Titeln på föreställningen ”Om lappspelmannens sorgerliga död” är hämtad från en visa som diktades om händelsen.

Titlar i tidsmässig oordning: spelman, traktorförare, imitatör, lastbilschaufför, violinpedagog, krossmaskinist, dramatiker, dödgrävare, muntlig berättare, författare, byggnadsgrovis, sopkörare, folkmusikdokumentatör samt hedersdoktor vid Umeå Universitet.
Thomas Andersson

1 December kl. 19.00

Biljetter:
https://billetto.se/e/om-lappspelmannens-sorgerliga-dod-biljetter-581948

Från och med onsdag 1:a december, så kommer våra offentliga arrangemang att kräva Covidbevis för personer från 18 år och uppåt (eftersom att våra arrangemang inomhus är öppna för mer än 100 personer).
Har man ännu inte hunnit skaffa covidbevis, så går det bra att göra via denna länk https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/
Antingen papperskopia och/eller digitalt format går bra.
Sen gäller ju som vanligt, känner man symtom eller är sjuk, så ska man hålla sig hemma samt testa sig.
Besök folkhälsomyndighetens sidor för utförligare information om just det.